Fryske sûkerbôle taart
Een taartje gemaakt van suikerbrood. Heerlijk na de BBQ.
Ingredienten:
– suikerbrood
– 250 ml slagroom
– 200 ml volle melk
– honing rum
– rozijnen
– theelepel vanille extract
– theelepel kaneel
– 2 eieren
Bereidingstijd: 2 uur
Neem een steelpan en vol deze met een bodem van rozijnen. Neem de honingrum en zorg ervoor dat de rozijnen net onder de rum staan. Zet het vuur op laag. Het mag niet gaan koken. Zorg ervoor dat de rum goed warm is zet en zet het vuur uit en laat de rozijnen verder wellen.
Snijd het suikerbrood in blokjes. Meng in een kom de eieren, slagroom, kaneel, volle melk en het vanille extract. Voeg hieraan het suikerbrood toe en laat deze 15 minuten staan. Schep het suikerbrood regelmatig om.
Steek in de tussentijd de BBQ aan. Zorg ervoor dat deze niet warmer word dan 180-200 graden.
Vul een muffinvorm met het mengsel. Vul deze niet helemaal tot de rand aangezien het nog omhoog zal komen. Wat je aan mengsel overhoud die je in een ovenschaal.
Zet het geheel op de BBQ, indirect. Afhankelijk van de grootte van de muffinvorm en ovenschaal zal dit alles zo’n 45-60 minuten gebakken worden.
Bij een kerntemperatuur van 90 graden mag alles eraf. Laat alles nog zo’n 15 minuten afkoelen.
Laat de ovenschaal minstens een uur afkoelen op een ovenrooster.
Serveer dit met een bolletje ijs en je hebt een heerlijk toetje!