Benodigdheden voor de pekel:
– 150 gram grof zeezout
– 75 gram bruine suiker
– 4 sinaasappelen
– 3 liter water

Benodigdheden voor het vlees:
– 1 Hele kip
– BBQ kip kruiden naar keuze
– Boter
– Injectienaald

Bereidingstijd: 3 uur

Pak een grote pan waar de kip in past. Doe hierin een halve liter water en brengt dit aan de kook. Zodra het kookt doe het vuur uit en voeg de suiker en zout toe. Meng het geheel totdat alles is opgelost. Snij de sinaasappels in 4 delen en voeg deze ook toe.
Voeg nu ook de rest van het water erbij zodat de pekel gelijk afkoelt. Zet de pekel daarna in de koelkast zodat deze op koelkasttemperatuur komt.

Verwijder eventueel het bindkoord van de kip. Controleer of de kip leeg van binnen is. Soms word het orgaanvlees in een zakje meegeleverd. Dit hebben we niet nodig en kan weg. Snij indien nodig het vel waar eerst de nek zat bij.

Doe de kip in de pekel. Houd hierbij per 500 gram kip 2 uur aan.
Haal de kip hierna uit de pekel en dep deze droog met keukenpapier. Laat de kip daarna nog even nadrogen in de koelkast. Minimaal 2 uur.

Kruid de kip met de BBQ kruiden. Bewaar nog wel iets van de kruiden. Smelt de boter in een bakje en voeg hier wat BBQ kruiden aan toe. Meng dit goed.

Pak de injectienaald en injecteer dit mensel in de kip op alle grote stukken. Zet de kip nu weer terug in de koelkast zodat de boter kan stollen.

Steek de BBQ aan voor indirect grillen. We willen minimaal 150 graden. Het liefst zien we een temperatuur rond de 180 graden. Doe je dit onder de 150 graden zal het vel van de kip taai worden i.p.v. knapperig.

Gebruik een thermometer om te bepalen wanneer de kip klaar is. Hoe lang dit precies duurt hangt af van de grote van de kip. Houd rekening met tenminste 1,5 uur. We mikken op een kerntemperatuur van 85 graden.

Besprenkel de kip af en toe met nog wat gesmolten boter. Het kippenvel zal hierdoor extra knapperig worden.

Zodra de kerntemperatuur 85 graden is haal je de kip van de BBQ en leg je deze nog even 10 minuten weg voordat je deze aansnijd.

Geef een reactie