Spatchcock/Roadkill Chicken
Een platte kip. Door de kip open te maken zorg je ervoor dat de kip overal een gelijke dikte aan vlees hebt. Ieder stuk is dus even gaar. Ook de bereidingstijd halveer je met deze methode.
Ingrediƫnten:
– 1 hele kip
– kip kruiden
– braadvet
Bereidingstijd: 1,5 uur
Leg de kip op zijn borst en knip met een wildschaar de ruggengraat uit de kip. Verwijder hierna nog het middenbotje wat aan de achterkant van de borst zit.
Zet hierna de kip goed in de rub. Zet de kip na het kruiden nog even een kwartiertje in de koeling.
Bereid de BBQ voor op indirect bereiding op een temperatuur van zo’n 180 graden. Onder de 150 graden zal de huid van de kip taai worden. Dit willen we voorkomen. Gebruik een stukje appelhout als rookhout. Vooral fruithouten doen het goed bij kip. Controleer de kip af en toe. Als deze droog lijkt te worden sprenkel je er nog wat braadvet overheen. Dit zorgt een knapperig velletje.
Zodra de borst van de kip een kerntemperatuur van 74 graden heeft bereikt is deze klaar. Dit duurt ongeveer 45-60 minuten.